Åtta och en halv kilometer fågelvägen är det, från Tegelsmoraåns inlopp i sjön till utloppet i Åhl. Ror man sjövägen blir det dock lite längre, närmare en mil faktiskt. Ni vet hur svårt det kan vara att hålla riktningen när man ror. Dessutom böjer den smala sjön av en del när man kommit en bit söder om slottet. Under denna resa färdas man från ett småkuperat skogslandskap till början av den stora slätten, och ingenstans är det längre än 500 meter till närmaste strand.
Vendelsjön är en av Upplands finaste fågelsjöar. Här rastar årligen tusentals gäss, tranor och svanor, samt vadare, änder och deras fränder. Närmast dagligen svävar de bofasta örnarna över sjön på jakt efter middagsmat. Just läget vid randen av skogslandet kan vara en bidragande orsak till mångfalden.
Men sjön ligger också i en urgammal kulturbygd. Från Varggropens fågeltorn ser man Vendels kyrka, där de fantastiska fynd av båtgravar gjordes som gav namn åt ”Vendeltiden” år 550-800. Här i sjön plaskade järnåldersgluttar omkring, som senare kom att ge upphov till raska vikingar, de som drog i härnad längs Europas kuster!
I sjöns norra del ståtar Örbyhus slott med anor från Vasatiden. Godset är fortfarande i högsta grad delaktigt i bygdens kulturella och ekonomiska liv – till skillnad från vikingarna då. Här står emellanåt en annan vätska än sjövatten i centrum för intresset – nämligen den ärtsoppa som sägs ha förgiftat Erik XIV!